Wandeling langs vijf hoeken en dan is de wereld verdraaid

Hoe de omgeving plots 90 graden gedraaid kan zijn.

Heeft u dat ook? Je loopt een rondje door de straten van je woonplaats of een andere bekende plaats en dan is het soms net alsof heel de omgeving enigszins vreemd overkomt. Net alsof de straat waar je eerder was, plots gedraaid is.

Al HEEL MIJN LEVEN loop ik met dit verschijnsel rond. Op bepaalde plaatsen in de mij bekende omgeving zit ik telkens met de moeilijkheid dat de omgeving plots 90 graden schijnt te draaien. Bij de andere stand voel ik me niet zo prettig en pas als ik thuis kom, slaat het ineens weer in de “goede” richting. Met flauwe bochten in de weg moet ik opletten anders is het net alsof ik rechtdoor ga. Ik neem de bocht niet op in mijn hersenen. En dan is de omgeving plots gedraaid en ligt het noorden ergens anders.

Nooit wilde ik daarover praten met anderen want het is nauwelijks uit te leggen. In juni 2012 ving ik enkele woorden op van een aankondiging van een radioprogramma op Radio 1. “Landkaart in mijn hoofd”, “90 graden gedraaid”, “andere belevenis van de omgeving”, “labyrint”, waren zo’n paar kreten, en onmiddellijk begreep ik waar het over ging. Direct ben ik gaan zoeken en kon enige tijd later de uitzending beluisteren. Ik kwam in contact met anderen die ditzelfde verschijnsel gewaar werden. Nu is er zelfs een website over dit onderwerp.

Nu ga ik proberen dit uit te leggen aan de hand van kleine kaartjes en enkele foto’s. Ik loop een klein traject van enkele honderden meter in mijn woonplaats en geografisch gezien heeft dit circuit vijf hoeken. Dit is kennelijk te veel voor mijn oriëteringsvermogen want bij de vijfde hoek is de omgeving gedraaid ten opzichte van mijn eerder vertrekpunt.

Traject A-B:

We gaan wandelen, beginnende bij punt A (Foto A), hoek Oranjebolwerk en Gentsestraat en loop een stukje de Gentsestraat in. Let op: A-B loopt verticaal

traject A-B verkleind

Hoek A

foto A

Traject B-C:

Bij punt B (Foto B) sla ik linksaf, de Frans van Waesberghestraat in. Dat deze straat globaal gezien een groter hoek maakt dan 90 graden, ontgaat mijn brein en ik loop min of meer in de straat 90 graden t.o.v. de Gentsestraat. Het stuk B-C is niet helemaal recht maar wordt als recht ervaren.

Traject B-C verkleind

Hoek Bfoto B

Traject C-D:

Bij punt C (Foto C) is er geen twijfel mogelijk: een rechte hoek richting de trap naar de wallen. Een kort stukje over een trap, de wal op. Hoek D is echt geen rechte hoek maar wordt wel als zodanig ervaren door mijn brein.

Traject C-D verkleind

Hoek C

Foto C

Hoek D(1)

Foto D1 

Traject D-E:

Bij punt D (Foto D2 en D3) ga ik in rechte lijn naar punt E toe.

Traject D-E verkleind

Hoek D(2)

Foto D2

Traject E-F

Foto D3

Traject E-A:

Op punt E is de hoek op de kaart ook weer meer dan 90 graden. Het straatje Oranjebolwerk richting Gentsestraat staat niet haaks op het wandelpad over de wallen, maar het wordt ook weer als zodanig ervaren door mijn brein.

Van E vervolg ik de route nu naar punt A en ben weer terug waar ik begon. Als ik linksaf de hoek naar B’ maak, ligt de Gentsestraat nu totaal gedraaid ten opzichte van Traject A-B.

 Traject E-A verkleindHoek F

Foto E

Traject E-A verkleind

Let op: Vergelijk dit kaartje met het eerste kaartje. DE Gentsestraat begint weer bij A  maar loopt nu horizontaal, ofwel 90 graden gedraaid !

Een gedachte over “Wandeling langs vijf hoeken en dan is de wereld verdraaid

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s