Overeenkomsten en verschillen

Tijdens onze eerste gesprekken over ons verschijnsel kwamen we erachter dat er sterke overeenkomsten zijn in wat we ervaren, maar ook duidelijke verschillen.

De belangrijkste overeenkomst is het ervaren van een plotselinge verandering van je oriëntatie. Je hele wereld, inclusief jezelf, staat ineens een andere kant op, voelt anders aan en ziet er anders uit (hoewel er in het beeld helemaal niet veranderd is als je het objectief analyseert).

Maar er bleken dus ook verschillen te zijn in hoe we VRI ervaren.

  • De een ervaart de oriëntatie-omslag duidelijk als een draai, maar een ander voelt alleen de oriëntatie veranderen zonder dat er sprake is van een draai.
  • Voor de meeste mensen die een draai ervaren, is het een draai van 90 graden, maar 180 graden komt ook voor.
  • Een draai van 90 graden kan duidelijk ervaren worden als een draai linksom of rechtsom, terwijl dat bij andere mensen niet duidelijk is.
  • Het bewust ervaren van de richting van het noorden is voor sommige mensen essentieel, maar speelt bij anderen geen rol.
  • Er zijn verschillende manieren om de ‘gewone’ toestand terug te krijgen: draaien, het hoofd heen en weer zwaaien, de gewone toestand voor de geest halen en daarop concentreren.
  • Het verschijnsel kan worden ervaren als hinderlijk en vervelend of als bijzonder, verrassend, inspirerend en verrijkend.

Home  >  Visual Reorientation Illusions

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s