VRI of DTD

De eerste informatie die we konden vinden en die iets te maken leek te hebben met ons verschijnsel, ging over DTD: Developmental Topographical Disorientation. Dat was bijvoorbeeld de Canadese website Getting Lost.
Op die website staat onder andere een radioprogramma over Sharon Roseman. Haar bijzondere verhaal heeft ons op het verkeerde been gezet, want een gedeelte van wat zij beschreef leek erg op wat wij ervaren. Maar verder lezend over DTD kwamen we tot de conclusie dat dit toch echt een ander verschijnsel is: mensen met DTD raken voortdurend de weg kwijt of kunnen zich hun omgeving nooit zodanig eigen maken zodat ze er de weg in kunnen vinden. Dat geldt voor ons niet: we kunnen ons gemiddeld tot goed oriënteren.

Een van ons kwam een verhaal over Virtual Reorientation Illusions tegen en dat leek er meer op: een plotselinge verandering in de oriëntatie, al of niet gepaard gaand met een draai van 90 of 180 graden. Maar mensen met VRI verdwalen zelden (zeker niet meer dan ‘gewone’ mensen) en kunnen uitstekend de weg vinden. Voorlopig houden we het dus maar op VRI, bij gebrek aan een betere term.

Wat Sharon Roseman betreft: we hebben de indruk dat ze zowel DTD als VRI heeft. Ze raakt voortdurend de weg kwijt, maar beschrijft ook de draai van 90 graden en het feit dat een vertrouwde omgeving haar ineens vreemd voorkwam.

Home  >  Visual Reorientation Illusions

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s