Wat is VRI?

De term Visual Reorientation Illusions komt oorspronkelijk uit de ruimtevaart. In 1987 werd een onderzoek gedaan naar de invloed van gewichtloosheid op het vermogen van astronauten om zich te oriënteren in het ruimtestation Skylab, die ze goed kenden. Door het ontbreken van de zwaartekracht en dus een vanzelfsprekend boven en onder keken astronauten soms ineens heel anders tegen hun bekende omgeving aan, bijvoorbeeld als ze zich in hun oriëntatie vergisten. De onderzoekers hebben daarvoor toen de term Visual Reorientation Illusions bedacht.

‘Onze’ VRI heeft op het eerste gezicht weinig te maken met wat astronauten in gewichtloosheid ervaren, maar het anders ervaren van een vertrouwde omgeving klopt er wel mee.
We zijn in ieder geval geïnteresseerd in de wonderbaarlijke omslag van een gewone/goede/vertrouwde toestand naar een andere/gedraaide/onprettige toestand en het verschil in gevoelen emotie dat daarmee gepaard gaat. We zijn dus benieuwd waardoor die omslag of draai wordt opgeroepen. Er lijken aanknopingspunten te zijn in de vorm en de loop van straten en wegen: niet-haakse hoeken en flauwe bochten lijken een oriëntatiedraai (mede) te kunnen veroorzaken. Dat zulke dingen ermee te maken hebben, maakt het begrijpelijk dat het behalve op bekende plekken ook voorkomt in een omgeving waar je niet eerder geweest bent. Het feit dat je zo’n omgeving nog niet kent, kan de ervaring extra verwarrend maken.

Home  >  Visual Reorientation Illusions

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s