Visual Reorientation Illusions

Met Visual Reorientation Illusions bedoelen we het verschijnsel dat soms ineens je hele wereld inclusief jezelf een andere oriëntatie lijkt te hebben. De ervaring is heel reëel, maar er is natuurlijk geen sprake van een daadwerkelijke fysieke draaiïng of verandering. Vandaar het woord Illusions in de term.

Voor sommigen is er duidelijk een draai van 90 of 180 graden, terwijl anderen het als een oriëntatieomslag ervaren zonder een uitgesproken richting. Maar voor iedereen die dit verschijnsel kent is er zeker sprake van een duidelijke verandering in hoe de omgeving eruit ziet en aanvoelt. Een vertrouwde omgeving ziet er anders uit en voelt niet meer vertrouwd aan, hoewel het beeld dat waargenomen wordt objectief gezien nog precies hetzelfde is. Er is sprake van een normale (goede, vertrouwde) toestand en de andere (vreemde, vaak minder prettige) toestand. Als de andere toestand zich ineens voordoet, zullen we geneigd zijn te proberen snel weer de goede toestand op te roepen. Na een leven lang ervaring met VRI kan dat vaak door je de juiste toestand voor te stellen en je daarop te concentreren. Als kind hadden we daar andere foefjes voor, zoals snel ronddraaien of met het hoofd heen en weer draaien.

Wat het precies is en waar het vandaan komt, is nog een raadsel. Het zou iets medisch in de hersenen kunnen zijn, maar anderen zoeken het eerder in een meer spirituele verklaring of in een andere dimensie. Misschien is het juist een bijzonder talent, een gave die ooit iedereen heeft gehad, maar die de meeste mensen niet meer hebben.

De term Visual Reorientation Illusions gebruiken we met enige tegenzin, omdat zo’n term wel erg aan een aandoening of een afwijking doet denken. Bovendien is het woord Illusions in tegenspraak met het feit dat het verschijnsel als zeer reëel ervaren wordt.

Over illusies gesproken: we hebben niet de illusie dat we er op deze website ooit echt achter zullen komen wat VRI precies is en misschien is dat maar goed ook. We zijn wel benieuwd wat er aan boeiende ervaringen en informatie tevoorschijn zal komen. En er zijn ongetwijfeld nog flink wat mensen in ons land die hetzelfde verschijnsel hebben, maar niet weten dat ze niet de enige zijn en geen idee hebben hoe ze het aan iemand anders zouden moeten uitleggen. Wie weet hebben zij iets aan deze website.

Er zijn drie vervolgpagina’s over dit onderwerp:

Reageer op dit artikel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s